Ve čtvrtek 26. 1. 2023 jsem se účastnil zajímavého a pro mne prvního CITO eventu. 

 

CITO EVENTY - Cache In Trash Out - mají za úkol nějakým způsobem pomoci přírodě na základě dobrovolnické pomoci. Účastněný geokačer pomůže v dané problematice a jeho odměnou je bod do statistik se speciální ikonkou, setkání s jinými kačery, eventové CWG do sbírky a dost často nová zkušenost.

 

Nejsem nováčkem, ale tomuto koníčku se věnuji často nepravidelně, jak mi to okolnosti dovolují a proto jsem dosud neměl tu čest nějaké CITO navštívit.

 

Začalo to už o 14 dní dříve, když jsem do logbooku na stránce eventu napsal svoji účast. Od té chvíle jsem se těšil jako malý kluk na tuto akci.

 

Den předem jsem se stavil v Kroměříži v obchodě s krmivem pro zvěř a koupil jsem lojovou kouli a směs zrní. Hledal jsem nějaké krmítko, ale neměl jsem to štěstí, všechna krmítka byla pro mne celkem drahá.

Nastal den D. V pohodě jsem se dostavil z Kroměříže domů. Doma jsem si přibalil biltema tyč a vyrazil do Brna do Lůžánek.

 

V Lúžáneckém parku jsem měl vyluštěnou jednu multy-kešku s finálním biltema provedením (krabička pověšená na stromě a pro mne úkol dostat ji na zem s pomocí rybářského prutu a po zalogování ji bezpečně vrátit na místo. Odlov probíhal celkem v pořádku. Byl jsem překvapen, jak vysoko je keš zavěšená, tak dlouhou část prutu jsem doposud nepotřeboval. Pak nastal menší zádrhel s navracením keše na své místo. Začalo celkem pekelně přituhovat, tak jsem cítil, jak mi mráz kouše do dlaní a do toho se pustil vítr a ten můj prut celkem ovíval sem a tam. Nakonec se ale zadařilo a já se mohl vydat na místo eventu.

 

Přímo na souřadnicích se kačeři nakonec nesešli, vybrali si lavičky opodál. Při čekání na daný čas, jsem se seznámil s jedním mladým kačerem od Vyškova, který prý studuje v Brně a tak se sem vydal přímo ze školy. V daný čas přišla ownerka eventu, předala logbook na logování a začala rozdávat eventové CWG za klasickou cenu. Nejdříve jsem si zašel pro CWG a poté se zalogoval. Chvíli jsme posečkali, co se bude dít a pak se vydali parkem naším směrem k dopravě domů. Po cestě jsme doplnili zobání pro ptáčky, které snad nebylo kam plnit, jak krmítka skoro přetékala zrním a pak se vydali na cestu domů.

Příjemný, nenáročný event. Pěkný nápad. V plánu mám ještě podobné CITO - Únorové přikrmování.